Τμήμα Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής
Η Γενική / Οικογενειακή Ιατρική (General Practice/Family Medicine) αποτελεί ένα ακαδημαϊκό και επιστημονικό ιατρικό κλάδο με διακριτό εκπαιδευτικό περιεχόμενο, τη δική του έρευνα βάση επιστημονικών δεδομένων και κλινική δραστηριότητα. Αποτελεί μία Ιατρική Ειδικότητα, η οποία προϋποθέτει 5 χρόνια συνεχόμενης εκπαίδευσης εκτός από τα 6 χρόνια της ιατρικής που αποτελούν τις βασικές σπουδές ενός ιατρού, προσανατολισμένη στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με ιστορία στις χώρες με ανεπτυγμένα συστήματα υγείας.
Οι Γενικοί / Οικογενειακοί Ιατροί είναι εξειδικευμένοι ιατροί, εκπαιδευμένοι σύμφωνα με τις αρχές του επιστημονικού τους κλάδου. Είναι Προσωπικοί Ιατροί του κάθε ασθενούς, κύρια υπεύθυνοι για την παροχή σφαιρικής και συνεχιζόμενης φροντίδας προς κάθε άτομο που αναζητά την ιατρική φροντίδα ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο και το είδος της ασθένειας (σύμφωνα με τον WONCA Europe, 2002, Ο Ευρωπαϊκός ορισμός της Γενικής / Οικογενειακής Ιατρικής
https://www.woncaeurope.org/page/definition-of-general-practice-family-medicine και το Royal Australian College of General Practitioners).
Υπηρεσίες Γενικής Ιατρικής
-
Προληπτική ιατρική
-
Διαχειρίζεται ταυτόχρονα οξέα και χρόνια προβλήματα υγείας των ασθενών του.
-
Κλινική Εξέταση Ενηλίκων και Εφήβων
-
Παρακολούθησης και αντιμετώπισης χρόνιων νοσημάτων που αφορούν όλη την οικογένεια
-
Συνταγογράφηση Φαρμάκων
-
Παραπεμπτικά Ιατρικών Εξετάσεων - Προληπτικοί εργαστηριακοί έλεγχοι
-
Έκδοση Ιατρικών Πιστοποιητικών Υγείας για Αθλητικές Δραστηριότητες και Σχολεία
-
Έκδοση Ιατρικών Πιστοποιητικών Υγείας για Εργασία
-
Αντιμετώπισης και διαχείρισης των επειγόντων περιστατικών υγείας που αφορούν όλη την οικογένεια
-
Διαχείριση τραυματισμών & χειρουργικών περιστατικών
-
Eνημέρωση σχετικά με τους παράγοντες κινδύνου για χρόνια νοσήματα
-
Διαχείριση παθολογικών περιστατικών πληθώρας ασθενειών από λοιμώξεις του αναπνευστικού, πεπτικού και ουροποιογεννητικού συστήματος, μυοσκελετικά προβλήματα, ωρλ παθήσεις, ψυχιατρικές παθήσεις, δερματικές παθήσεις και άλλες
-
Σακχαρώδης διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, δυσλιπιδαιμία, υπερλιπιδαιμία
-
Παραπομπή ασθενών στον κατάλληλο Ειδικό Ιατρό όταν αυτό είναι αναγκαίο
Ο Γενικός Ιατρός εξασκεί το λειτούργημα του προάγοντας την υγεία, προλαμβάνοντας τη νόσο και παρέχοντας θεραπεία, φροντίδα και αποκατάσταση. Αυτό επιτυγχάνεται είτε απευθείας είτε σε συνεργασία με τις υπηρεσίες άλλων Ειδικών Ιατρών σύμφωνα με τις προσωπικές ανάγκες υγείας του κάθε ασθενή, ενώ παράλληλα όταν χρειάζεται και όταν κριθεί ότι ο ασθενής χρήζει άμεσης νοσοκομειακής περίθαλψης παραπέμπεται χωρίς χρονοτριβή.
Αποτελεί το σημείο πρώτης ιατρικής επαφής μέσα στο ΓΕΣΥ, παρέχοντας ανοιχτή και απεριόριστη πρόσβαση στους χρήστες του, ασχολούμενος με όλα τα προβλήματα υγείας. Αυτός ο συντονιστικός ρόλος αποτελεί ένα κομβικό χαρακτηριστικό της οικονομικά αποδοτικής χρήσης (cost effectiveness) της καλής ποιότητας πρωτοβάθμιας φροντίδας, η οποία εξασφαλίζει ότι οι ασθενείς θα δουν τον πλέον κατάλληλο επαγγελματία φροντίδας υγείας για το ιδιαίτερο πρόβλημά τους.
Η σύνθεση των ομάδων των διαφόρων παροχέων φροντίδας, η κατάλληλη διανομή των πληροφοριών και οι ρυθμίσεις για τη συνταγογράφηση βασίζεται στην ύπαρξη μίας συντονιστικής μονάδας.
Ένας κεντρικός ρόλος για τον κλάδο είναι η συνηγορία (συμβουλευτική) υπέρ του ασθενή, προστατεύοντάς τον από τη βλάβη η οποία μπορεί να προκληθεί μέσα από μη αναγκαίες διαδικασίες προληπτικής ιατρικής, εξετάσεων και θεραπειών, καθώς επίσης καθοδηγώντας τον μέσα από τις πολυπλοκότητες του συστήματος φροντίδας υγείας. Αυτός είναι και ο λόγος που στις μέρες μας όλο και περισσότεροι νέοι και έφηβοι συμβουλεύονται πρωτίστος τους Γενικούς Προσωπικούς Ιατρούς.
Το Ιατρείο Γενικής Ιατρικής παρέχει ατομική, πρωτοβάθμια και συνεχή φροντίδα στα άτομα, στις οικογένειές τους και στον πληθυσμό για τον οποίο ευθύνεται. Η σύνθεση αυτών των λειτουργιών είναι που συνιστά τα ιδιαίτερα γνωρίσματα της ειδικότητας. Ο Γενικός Ιατρός είναι ο κύριος υπεύθυνος για την παροχή σφαιρικής και συνεχιζόμενης φροντίδας προς κάθε άτομo, ενσωματώνοντας σωματικούς, ψυχολογικούς, κοινωνικούς, και άλλους παράγοντες.
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ : Η ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΛΗΨΗ